13.10.10

Robert Capa'nın Hayat Hikayesi (13.bölüm)



13.bölüm: Normandiya Çıkartması


Bu bölümde anlatılanlar: 

Müttefikler Normandiya’ya çıkartma yaparak Alman savunmasını çökertmeye karar verdiler. Capa’ya çıkartma yapmak için çağrı 29 Mayıs 1944 sabahı geldi. Sicilya’da birlikte olduğu 1. Piyade tümenine atandı. Alayın karargah gemisi Samuel Chase’de birliğin subaylarının Omaha adlı kıyı kesiminin dev bir maketi üzerinde çalışmakta olduğunu gördü. Omaha sahilinin Easy Red diye adlandırılan kısmına öncü olarak çıkacaklardı. Çıkartma günü 6 Haziran sabahı saat üçte filo Normandiya kıyılarına yanaştı. Saat 4:15’te çıkartma botları kıyıya 12 mil kala denize indirildi. Botlar dalgalarla sallandıkça askerler ıslanıyordu, çoğunu deniz tutmuştu.

Müttefikler Omaha sahilinin küçük ve deneyimsiz bir grup tarafından savunulduğunu zannediyorlardı ama yanılmışlardı. Savunmayı yarmak neredeyse imkansızdı. Askerler açık alanı geçemiyor çoğu kurşunlara hedef oluyordu. Capa yine de bu tehlikeli ortamda 2 rulo film bitirmeyi başardı. Birçok kurşundan şanseseri kurtulduktan ve birbuçuk saat çekim yaptıktan sonra yaralıları alan sağlık gemisiyle geri döndü. İner inmez filmleri hemen askeri bir yetkiliye verdi. Filmlerin sabah New York uçağına yetişmesi gerekiyordu. Filmler yetişsin diye Life editörü karanlık oda asistanına baskı yapınca asistan kurutma dolabının ısısını sonuna kadar açtı. Kapağı açtıklarında filmlerin erimiş olduğunu gördüler. Capa’nın hayatını inanılmaz riske attığı 72 pozdan sadece 8 tanes onlar da flu olmak üzere kurtulmuştu. Life fotoğrafları yayınladı ama altına şöyle yazdı: “Yaşanan an o kadar heyecanlıydıki, fotoğrafçının bile elleri titriyordu, bu sebeble fotoğraflar biraz net değil (slightly out of focus)”

Capa da ileride yazacağı biyografisinin adını Life editörleriyle dalga geçercesine ‘Slightly Out of Focus’ koydu.

Omaha çıkartmasının tek görseli Capa’nın fotoğrafları olduğundan Steven Spielberg ‘Er Ryan’ı Kurtarmak’ filminde o sahneleri yaratabilmek için Capa’nın fotoğraflarından yararlanmıştır.

Yarımadayı almış Amerikan birlikleri Normandiya’nın batısından güneyine doğru ilerlemeye başladılar. Ağır kayıplar veren Almanlar dağınık halde çekilmeye başladılar. Capa Alman tutsaklarının bazı çok esaslı fotoğraflarını çekti.



Hiç yorum yok: