6.10.10

Robert Capa'nın Hayat Hikayesi (6.bölüm)

6.bölüm: Düşen Asker





Bu bölümde anlatılanlar:


5 Eylül günü Capa ve Gerda Cerra Muriano’ya kaçan halkın fotoğraflarını çekmeye gittiler. O gün Capa meslek hayatının en önemli fotoğrafını çekti. Düşen Asker fotoğrafı tarihin en iyi savaş fotoğrafı olarak nitelendirilirken bu fotoğrafın poz olup olmadığı çok tartışıldı.
Bu fotoğrafta cumhuriyetçi bir milise bir düşman kurşunu isabet etmiş ve adam yere serilmek üzeredir. Fotoğraf ‘Düşen Asker’ ismiyle dergilerde yayınlandığında hem çok ilgi toplar hem de gerçekliğinden çok şüphe edilir.
Bu fotoğrafta kırmızı çember içindeki düşen asker fotoğrafındaki askerdir, bu pozu verdikten çok kısa birsüre sonra ölecektir.
Düşen Asker fotoğrafı 23 Eylül’de Vu dergisinde yayınlandığında hemen altında başka bir fotoğrafta bir asker yere daha yakın görülmektedir. Başta aynı kişi oldukları iddia edilse de dikkatli bir inceleme ile ayrı kişiler oldukları belli olmaktadır.
Gerçek şu ki o tepede olanları asla bilemeyeceğiz. Ancak tüm spekülasyon ve çelişkilere rağmen Capa’nın Düşen Asker fotoğrafı çok güçlü bir görüntü olarak savaşta ölen tüm cumhuriyetçi askerlerin hatta cumhuriyetçi İspanya’nın bir sembolü olmuştur.Capa fotoğrafı için yöneltilen sorulara şöyle cevap vermiştir:
‘İspanya’da fotoğraf çekmek için hileye gerek yoktur. Kimseye poz verdirmek zorunda değilsiniz. Resimler oradadır, siz sadece çekersiniz. Gerçeğin kendisi en iyi çekim, en iyi propagandadır.’


Hiç yorum yok: