17.10.10

Robert Capa'nın Hayat Hikayesi (17.bölüm)

17.bölüm:  İsrail – Picasso - Matisse

Bu bölümde anlatılanlar:
İngilizlerin 1948 Mayıs ayında Filistin’i terk edecekleri ilan edilince, Capa Life’tan İsrail devletinin doğuşunu haber yapmak üzere görev istedi. Yahudi devletinin kurulması heyecanı ve savaş hazırlıklarıyla kaynayan kozmopolit Tel Aviv’de çatışmalar başlayınca uzun zamandır özlediği heyecanı bulmuştu.

1948 Ağustos ayında Riviera’da tatilde olan Capa, bir hafta süreyle her sabah Picasso, Francois Guilot ve oğulları Claude ile plaja gitti ve aileyi görüntüledi.

Bu sıralarda 79 yaşında olan ünlü ressam Matisse’yi Hotel Regina’daki dairesinde görüntülemeye gitti. Matisse Dominiken Manastırının şapeli için süslemeler üzerinde çalışyordu. Capa ressamı çevresi kitaplar ve kediler çevrili bir halde yatağında çalışırken ve olağanüstü bir güç ve kontrol gerektiren bir teknikle, bambu sırığının ucuna bağladığı kömür kalemiyle çizim yaparken görüntüledi.

Arkadaşları arasında ünlü yazarlar, film yıldızları ve yönetmenler vardı. Picture Post için John Huston’ın ‘Beat The Devil’ filminin yapımını görüntüledi. 



Hiç yorum yok: