5.10.10

Robert Capa'nın Hayat Hikayesi (5.bölüm)

5.bölüm: İspanya İç Savaşı



Bu bölümde anlatılanlar:

Ağustos’ta Capa ve Gerda Taro beraber İspanya’yaya gittiler. Gitmelerinin sebebi İspanya İç Savaşı’nın başlamasıydı. İspanya İç Savaşı seçimle iktidara gelmiş sol hükümeti ile başında General Francisco Franco’nun bulunduğu faşist koalisyonu karşı arşıya getirmişti. Franco Almanya ve İtalya’dan asker ve malzeme olarak büyük yardım alıyordu. Çaresizlik içinde bekleyen faşizm karşıtları İspanya İç Savaşı’nı faşizme sözden başka birşeyle de karşı çıkma fırsatı olarak gördüler.


Capa ve Gerda İspanya’ya bir ekip olarak gittiler. Gerda bir süredir profesyonel fotoğrafçılık yapıyordu. Tam bir ortak gibi çalıştılar İspanya’da. Capa’yla Gerda İbarcelona’daki cafelerdeki insanları, barikatlar üzerinde oynayan çocukları, elkonmuş arabaların sokaklardan hızla geçişini görüntülediler. Barcelona tren istasyonunda cepheye giden askerlerin eşlerine ve sevgililerine veda edişlerinin fotoğraflarını çektiler.


Kentte on gün geçirdikten sonra resmi bir basın arabası ile Aragon cephesine gittiler. Dağlık Aragon bölgesinde bir pat durumu vardı ve bir yıldan uzun süre devam etti.


Televizyon öncesi dönemde halk gelişmeleri yazılı basından takip ediyordu. Capa’nın fotoğrafları o zamanın ünlü dergileri Vu, Weekly Illustrated, Life gibi dergilerde yayınlanınca büyük etki yarattı. Capa’nın fotoğrafları daha önce yazılı basında görülmemiş şekilde güçlü ve direktti. Cumhuriyetçi askerler arasında kadın askerler de vardı. Dergiler o zamana kadar bir yenilik olan kadın İspanyol milislerin fotoğraflarını istiyordu.


Kasım 1936’da savaşın en şiddetli zamanları yaşanıyordu. Capa Enternasyonel Tugaylarla çok tehlikeli olan evden eve çatışmalara eşlik etti. Enternasyonel Tugaylar dünyanın dört bir tarafından gelerek gönüllü olarak cumhuriyetçilere destek vermek isteyen aydın gençlerdi.


Capa’nın fotoğraflarının iyi omasının bir sebebi de sadece cephe önünü değil cephe arkasını da fotoğraflamasıdır. Cephenin arkasında sıkılan, üşüyen ya da mektup yazan askerleri ve yaralı askerleri de görüntülemiştir.

Hiç yorum yok: