9.10.10

Robert Capa'nın Hayat Hikayesi (9.bölüm)

9.bölüm: Çin Savaşı


Bu bölümde anlatılanlar:

Capa  21 Ocak 1938’de Joris Ivens’ın belgesel film takımıyla beraber ÇİN’e gitti. Avrupa’daki karışıklığı fırsat bilerek Çin’e saldıran Japonya karşısındaki Çün direnişini 6 ay boyunca fotoğrafladı. Çin’deki savaş İspanya’daki savaşın doğu cephesi olarak görülüyordu. Çinlilerin generali Cheang Kai Shek Çin komunistleri ile istilacı Japonlara karşı ittifak kurmuştu. Capa’nın yüksek savaş konseyinin toplantılarından birine girmesine bile izin verdi. Böyle bir izni ilk defa veriyordu. Fotoğraflar çok çeşitli yerlerde basıldı. Ertesi gün Alman danışmanların bombalanmaması için Alman bayrağıyla sarılmış trene binip gitmelerini bir telgraf direğine tırmanarak çekti. Almanlarla Antikomintern paktını imzalayan Japonlar onları gitmeye zorlamıştı. Japonlar Çin’i fethetmenin tek yolunun demiryollarını ele geçirmek ve onları kullanarak geniş ülkede kontrolü sağlamak olduğuna inanıyorlardı. Bu savaş bir demiryolları savaşı idi. Capa Çin’deyken 8.ordudaki çocuk askerleri de görüntüledi. Çin’de çocuk askerler yetiştiriliyordu. Bu fotoğrafı Life’ta kapak oldu.

Capa Çin’de Ivens’ın belgesel film takımına bağlı olduğu için rahat fotoğraf çekemiyordu, ayrıca pek bombardıman olmadığı için güzel fotoğraf çıkmadığını düşünmüş, daha sonra böyle birşeyden üzüldüğü için çok pişmanlık duymuş, bir dostuna şöyle yazmıştır: “Kendimi giderek bir sırtlana benzetiyorum. Yaptığın işin değerini biliyor olsan da, sinirlerini bozuyor. Herkes senin casus olduğundan ya da başkalarının ölümünden para kazanmak istediğinden kuşkulanıyor.”

Çin’de gönüllü olarak askerlik yapan birçok üniversite öğrencisi vardı.
Hankou’daki hava saldırıları İspanya’yı hatırlatıyordu.
Çin Savaşı’nda çoğu çiftçi olan siviller de ellerine ne geçerse silah olarak kullanıpdirenişe katkıda bulundular.
Japonlar Hankou’ya doğru ilerledikçe General Cheang Kai Shek Sarı Nehir setlerinin yıkılmasını emretti. 11 kent, 4 bin köy sular altında kaldı, 3 eyaletin ürünü mahvoldu, 2 milyon kişi evsiz kaldı.
Capa’nın fotoğrafları Çin’in savaş boyunca kazandığı zaferin en iyi belgeleri oldu.
Capa Çin’de ilk defa Kodachrome marka renkli film kullandı. Bu renkli fotoğraflar Life’ta yayınlandı.

Hiç yorum yok: