8.10.10

Robert Capa'nın Hayat Hikayesi (8.bölüm)

8.bölüm: Gerda’nın ölümü – Teruel



Capa Paris’e dönerken Gerda da Madrid’in batısında yeni başlayan cumhuriyetçi saldırısını izlemeye gitti. Askerlerin taktıkları lakapla Küçük Kızıl Kafa cephede cesareti ve neşesi ile ünlüydü. Bu ufak tefek neşeli kadın her cephede sevinçle karşılanırdı. Fakat Gerda da ölümü bir cephede karşılayacaktı. Düzensiz bir geri çekilme esnasında tankın altında kaldı. Acılar içerisindeydi. O gece ameliyata alındıysa da 29 temmuz sabahı öldü. Gerda yaşarken özlediği şöhrete ölünce kavuştu. Son zamanların Jean Darc’ı olarak anılıyordu. Capa üzüntüden mahvoldu. Onu ölümüne sebeb olduğu mesleğe soktuğu ve songün yanında olmadığı için kendini suçluyordu. Evlenmeyi düşündüğü aşık olduğu Gerda’yı kaybedince savaş hakkında şu sözleri etmiştir:
'Hayatımın sonuna kadar
 bir savaş fotoğrafçısı olarak işssiz kalmak istiyorum.'
'Savaş, yaşlanmakta olan bir aktris gibidir: giderek daha tehlikeli ve daha az fotojenik bir hale gelir .'


Acısını bastırmak için daha önce New York’a taşınmış ailesinin yanına gitti.  Bir yandan ailesi ile hasret giderirken bir yandan da LIFE ile sözleşme imzaladı. Bu arada İspanya İç Savaşı fotoğraflarından oluşan ‘Death in the Making’ isimli bir kitap basıp kitabı Gerda’ya ithaf etti.


New York’tan İspanya’da Teruel’e gitti. 15 Aralık sabahı cumhuriyetçiler Teruel’e büyük bir saldırı başlatmışlardı. Amaçları faşistlerin denize inmelerini engellemekti. Burada ileride çok iyi dost olacağı hatta bir baba gibi benimseyeceği ünlü yazar Ernest Hemingway ile tanıştı. Hemingway de cumhuriyetçilere destek olamk için gelmişti, aynı zamanda ünlü romanı ‘Çanlar Kimin İçin Çalıyor’ u da yazıyordu. Teruel Capa’nın Life’taki ilk büyük haberiydi. Dergi beş sayfasını bu habere ayırmıştı.  

Hiç yorum yok: