15.10.10

Robert Capa'nın Hayat Hikayesi (15.bölüm)

15.bölüm: Ingrid Bergman, Hollywood

Bu bölümde anlatılanlar:

O günlerde Irwin Shaw’la Ritz’in lobisinde sohbet ederlerken ünlü aktris Ingrid Bergman’ın otele kayıt yaptırdığını gördüler. İki adam kadına şu notu hazırladılar:
Konu: Yemek. 6.6.45. Paris, Fransa
Gönderilen: Bayan Ingrid Bergman.
Kısım 1) Bu bir toplum girişimidir. Toplum Bob Capa ve Irwin Shaw'dan oluşmaktadır.
2) Sizi bu yemeğe davet etmek için bu notla birlikte çiçek de göndermeyi planlamıştık, ancak baktık ki cebimizde sadece çiçek veya yemek parası parası çıkıştı. Oylama sonucunda yemek çok az bir farkla galip geldi.
3) Yemeği arzu etmediğiniz takdirde çiçeklerin gönderilmesi önerildi. Ancak bu konuda henüz bir karara varılmamıştır.
4) Çiçek dışında pekçok kuşkulu niteliğimiz vardır.
5) Daha fazla yazacak olursak cazibe miktarımız sınırlı olduğundan konuşacak bir şeyimiz kalmayacaktır.
6) Size 6.15te telefon edeceğiz.
7) Biz uyumayız.
İmza:
Kaygılı Toplum

Not Bergman’ın çok hoşuna gitmişti. Telefon geldiğinde daveti kabul etti. Bergman yıllar sonra ‘çok esaslı bir geceydi’ diye bahsedecekti. Capa’dan daha o akşamdan çok hoşlanmıştı. Capa da Bergman’a tam anlamıyla vurulmuştu. Fakat Bergman ertesi gün Almanya’ya dönüyordu, ayrıca evliydi ve tam bir erdemlilik örneğiydi. Capa 2 ay sonra Almanya’ya gitti. Görevi nazileri Ari ırkından olanların nüfusunu arttırmak için SS’ler ve onların seçilmiş üretenleri tarafından yapılan tombul sarışın bebekleri görüntülemekti. Berlin’deyken Bergman’ın da orada olduğunu öğrenince ziyaretini uzattı. Bergman’ın evliliği çatırdamaya başlamıştı, boşanmayı düşünüyordu. Capa ile görüşmeye başladılar. Capa’nın doğru erkek olduğunu düşünmeye başlamıştı. Capa içinse herşey düş gibiydi. On sene önce yoksul Andre Friedmann’ın bir sinema yıldızıyla ilişkisi olacağını kim tahmin edebilirdi ki? Ingrid Bergman Capa için kocasını bırakmaktan bahsetmeye başlamıştı. Onun hayatı Hollywood’a bağlı olduğundan eğer birlikte olacaklarsa Capa’nın Hollywood’da kariyer yapması gerekiyordu.
Capa’nın kadının çevresinde olabilmek için mazereti Hitchcock Notorious filmine başlayınca geldi. Başrollerinde Ingrid Bergman ve Gary Grant’in oynadığı filmin çekimini Life adına izlediğini söylüyordu. Oysaki dergiden istifa etmişti. Notorious’un ardından  Ingrid Bergman ‘Arch of Triumph’ filmine başlamıştı. Capa da hergün setteydi. Capa o yaz vaktini sadece bu filmle geçirmemişti. Irving Pichel’in yönettiği ‘Temptation’ filminde Mısırlı Hamza olarak küçük de olsa bir rol almıştı.
Bergman yasadışı bir ilişki yaşamaktan çok huzursuzdu. Ayrıca bu ilişki basın tarafından öğrenilirse hayranları kıyameti koparırdı. O yüzden Capa’ya evlenme konusunda ısrar ediyordu. Fakat Capa işi sebebiyle de bağlanmaktan korkuyordu. Bir burukluk olmadan ayrıldılar. Arkadaş olarak kalıp sonrasında da yazıştılar ve görüştüler. Hitchcock bu ikilinin ilişkisinden etkilenip Rear Window filmini çekti. 

Hiç yorum yok: