18.10.10

Robert Capa'nın Hayat Hikayesi (18.bölüm)


18.bölüm:  Japonya – Hindiçin - Ölüm

Bu bölümde anlatılanlar:

Capa 1954 başlarında gerçekten ihtiyaç duyduğu bir teklifle karşılaştı. Mainichi Pres, Nisan’da Camera Mainichi diye yeni bir dergi çıkarmayı düşünüyordu ve Capa’yı derginin reklamı için altı haftalığına Japonya’ya çağırmıştı. Capa çalışmalarının çok saygı görmesi sayesinde bir haraman gibi karşılandığı Japonya’da üç muhteşem hafta geçirdi. Gittiği heryerde özellikle çocuklara odaklanmıştı. Japon kentlerindeki doğu/batı zıtlığına hayran kalmıştı.

Bu sıralarda birkaç aydır Life adına Fransız Hindiçini’sindeki savaşı izleyen Howard Sochurek, annesi çok ciddi rahatsızlık geçirince Life’tan bir aylığına izin istedi. Life editörlerinden Ray Mackland, Capa’nın Japonya’da olduğunu biliyordu. Bu konuyla ilgilenip ilgilenmeyeceğini sordu. Capa Hindiçin’in kendisine yeniden ortaya çıkma fırsatı vereceğini düşündü, ayrıca paraya da ihtiyacı vardı. Teklifi kabul etti.

Hindiçin’de 25 Mayıs sabahı yanına siyah beyaz filmli bir contax ve renkli filmli bir Nikon alarak bir birlikle Doaitha’a doğru yürümeye başladılar. Konvoy birkaç kez keskin nişancılar ve mayınlar yüzünden durmak zorunda kaldı. Öğleden sonra Doaithan’daki küçük kaleye vardılar. Ekiptekiler durumun etrafta dolaşılmayacak kadar tehlikeli olduğunu düşünüyorlardı ama Capa tehlikenin kendisini engellemesini kabul etmiyordu. Tarlaya inerek gelen birliğin bir siyah beyaz bir renkli fotoğrafını çekti. Bunlar çekeceği son fotoğraflar olacaktı. Bir mayına başmıştı. Sol bacağı kopmuştu ama hala soluk alıp veriyordu, sol elinde Contax’ını sıkı sıkı tutuyordu. Ekiptekiler ona seslendiklerinde dudakları aralandı ama hiç ses çıkmadı. Hemen hastaneye götürüldü ama doktor ölmüş olduğunu bildirdi.

Geriye savaşın hiç bilinmeyen yüzünü ve uzun süre başka fotoğrafçılara esin kaynağı olacak olağanüstü çalışmalar bıraktı. 


Hiç yorum yok: